Promovendus ‘Burgervriendelijke communicatie van overheidsdata: juridische en rechtssociologische aspecten’ (0,8-1,0 fte)

Onderzoek

Overheden ‘zitten op’ grote hoeveelheden data. Het beschikbaar stellen hiervan blijkt in de praktijk echter ingewikkeld, niet in de laatste plaats door de overlappende juridische kaders (Wob, Who, Wbp, etc.) die deze datacommunicatie reguleren. Daarnaast zouden ‘open overheden’ data over hun eigen handelen kunnen verzamelen, verwerken tot informatie en communiceren, maar gebeurt dit nog slechts op kleine schaal. Nu steeds duidelijker wordt hoe weinig realistisch het beeld is dat overheden van ‘de burger’ eigenlijk hebben, is het extra belangrijk dat datacommunicatie door de overheid ‘burgervriendelijk’ is. Daarom willen wij empirisch onderzoeken welke aanpak van datacommunicatie bij welke groepen burgers ‘werkt’ en hoe juridische kaders hierop vervolgens kunnen inspelen. Hierbij wordt intensief gebruikt gemaakt van expertise omtrent datavisualisatie die binnen het project aanwezig is.

 

Functie

Als promovendus ga je onder begeleiding van prof. dr. Peter Achterberg, prof. dr. Anne Meuwese en Dr. Johan Wolswinkel promotieonderzoek verrichten op dit onderwerp. Het volledige projectvoorstel is beschikbaar op aanvraag. Je doet actief mee met het academische leven binnen het departement Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van Tilburg Law School, het departement Sociologie van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en het Data Science Center Tilburg (DSC/t). Je maakt onderdeel uit van een groep van vier promovendi die ieder vanuit DSC/t verschillende aspecten van het data science onderzoek benaderen, waardoor verbinding ontstaat tussen de onderzoeksgebieden van de verschillende faculteiten.

 

Profiel

 • Je bent een gedreven onderzoeker (in wording) met affiniteit voor het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar de maatschappij. Je vindt het leuk om actief contact te onderhouden met onze praktijkpartners.
 • Je hebt een afgeronde bachelor en master (of hebt per september 2017 de masteropleiding afgerond) met duidelijke juridische componenten; interesse voor rechtssociologie en bestuursrecht strekt tot aanbeveling
 • Je bezit enkele basisvaardigheden die van belang zijn bij het doen van empirisch onderzoek en bent bereid deze verder uit te bouwen.
 • Je hebt enige ervaring of affiniteit met ‘data science’ in de brede zin van het woord en staat ervoor open om je expertise en vaardigheden op het snijvlak van rechtswetenschap en ‘data science’ verder te ontwikkelen.
 • Je werkt accuraat, bezit een sterk analytisch vermogen en bent erop gericht om jezelf te ontwikkelen tijdens het promotietraject.
 • Je schrijfvaardigheid in de Nederlandse en de Engelse taal is zeer goed.

 

Arbeidsvoorwaarden

Tilburg University behoort tot de beste werkgevers van Nederland en kent een goed arbeidsvoorwaardenpakket. Het betreft een dienstverband voor de duur van 48 maanden voor 0,8 fte of voor de duur van 38 maanden voor 1,0 fte. In eerste instantie wordt er een overeenkomst aangegaan voor 16 maanden, deze wordt bij goed functioneren verlengd met respectievelijk 32 of 22 maanden. De beoogde startdatum is 1 september 2017. In overleg bestaat de mogelijkheid om één dag per week aan onderwijstaken te besteden. In dit geval wordt een totale aanstelling voor 1,0 fte gedurende een periode van 48 maanden geboden.

Het startsalaris bedraagt bij fulltime dienstverband € 2.191,- bruto per maand volgens de Promovendi schaal van de salaristabel van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (UFO-profiel: Promovendus). Het salaris stijgt vervolgens elk jaar, tot een maximum van € 2.801,-. Daarnaast beschikt de universiteit over goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid uw arbeidsvoorwaarden voor een deel individueel te bepalen met behulp van het arbeidskeuzemodel.
Informatie en sollicitatie
Voor nadere informatie over deze functie kun je contact opnemen met prof. dr. Anne Meuwese: anne.meuwese@tilburguniversity.edu. Solliciteren op deze vacature kan uitsluitend online, via de vacaturesite van Tilburg University. Je sollicitatie dient uiterlijk 18 mei 2017 ontvangen te zijn en uit de volgende stukken te bestaan:

 • Motivatiebrief
 • Curriculum vitae
 • Cijferlijst
 • Contactgegevens van twee referenten (graag aangeven of deze rechtstreeks gecontacteerd mogen worden)
 • Recent door u geschreven stuk (mag kort)

 

De sollicitatiegesprekken worden gehouden op dinsdag 23 mei 2017, 9:00-12:00 en 15:30-16:30. Kandidaten die voor een gesprek worden uitgenodigd, krijgen hiervan op 22 mei 2017 in de ochtend bericht.

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: