28 April: Colloquium Professor Joel Brockner

Colloquium Professor Joel Brockner

The winner takes it all.. and the loser is standing small. Hebben we de zaak gewonnen of verloren?  En gaat de promotie op werk door? Uiteindelijk gaat het mensen in conflicten op hun werk of in juridische geschillen voor de rechter om behalen van hun gelijk… toch? Intuïtief denken we waarschijnlijk van wel: het is vaak de uiteindelijke inhoud van de beslissing die belangrijk is voor ons gevoel van rechtvaardigheid. Deze gedachte komt voort uit het mensbeeld van de mens als economisch, rationeel wezen, dat sterk gericht is op de bevrediging van zijn behoeften en belangen.

Maar is dit door juristen en economen aangehangen mensbeeld wel correct? In zijn colloquium van donderdag 28 april laat professor Joel Brockner (Columbia Business School) zien dat het veeleer de combinatie van procedures en uitkomsten is die beïnvloeden wat we denken, voelen en doen. Het zal niemand verassen dat mensen positief reageren als zowel hun uitkomst gunstig is en het besluitvormingsproces eerlijk. Brockner’s onderzoek naar het interactie-effect tussen procedures en uitkomsten laat echter zien dat eerlijke processen of gunstige uitkomsten niet steevast positieve gevolgen hebben, omdat beiden een matigende werking op elkaar kunnen hebben.

Brockner’s lezing zal gevolgd worden door een co-referaat van Hilke Grootelaar, promovenda bij het Montaigne Centrum, die onderzoek doet naar de combinatie van procedures en uitkomsten in de rechtszaal.

Datum:               28 april 2016

Tijdstip:             15.00 – 17.00 uur
Locatie:             Achter Sint Pieter 200, Raadzaal

NB: Men dient zich op te geven door het invullen van dit formulier.

– See more at: http://montaigne.rebo.uu.nl/actueel/?more=2474#post-2474

Advertenties
%d bloggers liken dit: