16 maart afscheidsrede Ben Sloot

Afspiegeling, quota en de samenstelling van de rechterlijke macht

(Pleidooi voor evenwichtige man-vrouwverdeling in Hoge Raad)

De huidige samenstelling van de Hoge Raad lijdt aan een ernstig manco: vrouwen zijn hierin sterk ondervertegenwoordigd. Deze situatie wordt gedoogd met argumenten als er zijn onvoldoende kandidaten en het is een kwestie van tijd. Deze beweringen zijn niet meer geloofwaardig, laat staan dat ze overtuigen, stelt prof prof. mr. dr. Ben Sloot, hoogleraar metajuridica aan de Open Universiteit in zijn afscheidsrede die hij houdt op vrijdag 16 maart 2012. Een belangrijke oorzaak voor deze eenzijdige samenstelling is conceptueel: een onvoldoende doordenking van het representatieve karakter van de rechterlijke macht, in het bijzonder de Hoge Raad.

Zie verder de website van de OU.

De afscheidsrede is om 16.00 uur aan de Valkenburgerweg 177 in Heerlen.

Advertenties
%d bloggers liken dit: